Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Karperaas in de zomer; hoe verschilt het met de winter?

Een voedselbehoefte kan verschillen per jaargetijde. Dat is bij alle dieren hetzelfde en zelfs mensen kunnen in de winter andere behoeften hebben dan in de zomer. Dit is bij karpers niet anders; deze vissen hebben in de winter een ander voedingspatroon dan in de zomer en dus is het verstandig om je aas erop af te stemmen. Immers; als je in de kaperaas in de zomer gebruikt met voedingsstoffen waar de karper niet direct een grote behoefte aan heeft, zullen ze ook niet zo snel toehappen. Dus wat kan je in de zomer het beste gebruiken?

zomerboilies

Waarom is karperaas in de zomer anders dan in de winter?

Omdat vissen koudbloedige dieren zijn, daalt hun activiteit naarmate de watertemperatuur omlaag gaat. Koudbloedige dieren moeten eerst opwarmen, voordat ze in actie kunnen komen. Daarom zie je veel reptielen - eveneens koudbloedig - eerst lang opwarmen op een rots in de zon, voordat ze aan hun dag beginnen. Vissen zijn hierin niet anders; als het water kouder wordt, daalt ook de activiteit. En omdat de karpers in de winter een stuk minder actief zijn, is ook hun voedselbehoefte een stuk minder. Er wordt immers veel minder verteerd en verbrand, omdat de vissen gewoon niet zo actief zijn. Dat betekent overigens niet dat je in de winter je hengel kan thuislaten; ook dan is er met het juiste voer genoeg te vangen. Het betekent slechts dat karper aas in de zomer duidelijk verschilt van dat in de winter.

Het verschil tussen het begin en het einde van de zomer

Laten we allereerst beginnen bij de verschillen tussen het begin en het einde van de zomer. Want de behoeftes van de karper zijn duidelijk anders als je net uit de lente komt. Aan het begin van de zomer is het natuurlijke voedsel voor de karpers nog niet in overvloed aanwezig, waardoor ze zeker behoefte hebben aan een aanvulling. Met het stijgen van de temperatuur gaat ook de voedselvertering van de karpers omhoog; ze hebben veel meer behoefte aan voedsel, omdat ze veel actiever zijn en dus veel meer verbranden. Aan het begin van de zomer, als de watertemperatuur langzaam maar zeker omhoog gaat, voldoet dan ook vrijwel elke boilie. Er is voedsel nodig en wat dat precies is, maakt de karper op dat moment niet zo heel veel uit.

Aan het begin van de zomer kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende boilies:

Wat gebruik je als het hoogzomer is?

Als het water eenmaal lekker op temperatuur begint te komen, kan je overgaan op ander karperaas voor de zomer. Vooral de boilies met veel eiwitten, zijn goede zomerboilies en doen hun werk uitstekend in de warme maanden. Hieraan bestaat een grote behoefte bij de karpers, waardoor je er ook veel succes mee kan boeken. De eiwitten zijn een uitstekende aanvulling op het dieet van de karper, die dan ook rap zal toehappen als het hem gepresenteerd wordt. Is het water echter warmer dan twintig graden, dan daalt deze behoefte weer. Dit komt doordat er ruim voldoende natuurlijk voedsel aanwezig is in het water, waardoor de karper niet direct een behoefte heeft aan een aanvulling.

Hoogzomer? Gebruik dan de volgende zomerboilies voor het beste resultaat:

Zoete boilies voor warmer water

Omdat er dus voldoende natuurlijk voedsel aanwezig is voor de karper, kan je uitstekend uit de voeten met boilies die op een andere manier de aandacht trekken. Door zoet, koolhydraatrijk karperaas in de zomer te gebruiken, heb je een goede kans om een karper te vangen. Ze zullen namelijk zeker afkomen op de zoete geur, omdat het iets totaal anders is dan wat ze normaliter in het water vinden. Boilies die het goed doen zijn de Tijgernoot Anijs boilies, de Kiwi Bosbes boilies en de Scopex boilies. Deze hebben stuk voor stuk een zoete, lokkende geur, die karpers zeker zal doen toehappen.

Het beste karperaas in de zomer en erna

Als de zomer tegen zijn einde loopt, zullen de karpers reserves gaan aanleggen voor de winter. Daarom is het najaar, of eigenlijk de herfst, een perfecte periode om op karpers te vissen. Ze zijn op zoek naar specifieke stoffen, die je ze makkelijk kan geven. Boilies met vismeel en eiwitten zijn dan ook uitstekend geschikt. De vissen zijn hier nadrukkelijk naar op zoek en zullen het ook onthouden als je een voerstek aanlegt; een plek waar je ze regelmatig voert. Gebruik je voor dit stekje het beste karper aas in de zomer, dan zal je zien dat het snel effect heeft.

Loopt de zomer ten einde? Ga dan met deze boilies karpervissen

Lees ook het artikel "Karpervissen in de winter"

karpervissen-met-zomerboilies

Vragen over het beste karper aas in de zomer? Neem contact met ons op

Het kan natuurlijk zijn dat je nog vragen hebt over de juiste keuze voor boilies, of gewoon over de boilies in het algemeen. Of misschien ben je op zoek naar tips en trucs. Wat het ook is, wij staan voor je klaar. Onze experts hebben veel ervaring op het gebied van boilies en het vissen naar karpers en kunnen je dan ook met al je vragen helpen. Of het nou gaat om vissen naar karpers in de zomer, winter, of iets daar tussenin, wij zorgen ervoor dat je het beste aas krijgt, zodat je straks veel meer kans maakt op het vangen van een prachtige karper.

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen