Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Alles over karper vissen

8 mei 2023

Alles over karper vissen

Karper vissen is een ware sport geworden en dat is niet vreemd. De spanning die je voelt als je aan het water zit omdat je ieder moment zo’n prachtige, sterke vis uit het water kan hengelen is om te snijden. Het binnenhalen zelf vraagt ook nog eens wat van je spiermassa. Maar als je hem dan eenmaal hebt gevangen, dan voelt dat als een echte overwinning. Voor de beste resultaten is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Daarom lees je hier alles wat je moet weten over het vissen op karpers. Welke attributen heb je echt nodig? Welke verschillende manieren van karpervissen zijn er? En waar vind je de beste stekken? Zo kun jij binnenkort de één na de andere karper uit het water vissen.

Karper vissen: hobby of sport?

Wie wel eens is gaan vissen op karper, kan beamen dat het hier om een ware sport gaat en niet om ‘zomaar’ een hobby. Nu is het op zich al een sport om uren in spanning langs de waterkant te zitten wachten tot de karpers toehappen, maar er komt ook nog wel wat krachtwerk bij kijken. Karpers geven zichzelf niet zomaar gewonnen en maken veel gebruik van lange, krachtige runs. De karper is een grote, zware en krachtige vis. Hierdoor is het nog een waar gevecht om de karper uit het water te krijgen als je hem eenmaal aan de haak hebt geslagen. Tegelijkertijd geeft het je ook echt een kick en overwinningsgevoel als je de vis eenmaal uit het water hebt gevist en verveelt het karpervissen nooit.

karpervissen-sport

Het karpervissen van vroeger

Het vissen op karper begon al vroeg, de Romeinen deden dit namelijk ook al. Waar we vandaag de dag de karpers weer vrijlaten nadat we ze gevangen hebben, was dat vroeger wel anders. De karper werd vroeger namelijk opzettelijk gekweekt om ze als voedsel te nuttigen. Toen de mens erachter kwam dat de karper eigenlijk alleen maar in vieze wateren leeft, was het eten van deze vissen snel verleden tijd. Sindsdien wordt er alleen nog maar op karpers gevist als sport of hobby.

De karper is niet zomaar een vis

De karper is onderdeel van de beenvissen, welke zich kenmerken aan een goed ontwikkeld skelet dat helemaal verbeend is. Deze vissoorten hebben speciale kaakbeenderen, waardoor de relatief grote prooien goed kunnen vangen en eenvoudig kunnen doorslikken. De karper is te herkennen aan vier baarddraden, waarvan er twee op de bovenlip zitten en twee in de mondhoeken van de vis. Daarnaast heeft de karper een lange rugvin. Deze vissoort kan zo’n 30 tot 40 jaar oud worden in de natuur en kan tot wel 120 centimeter lang worden. Ze eten zowel planten als dieren, wat ze tot de omnivoren laat behoren.

Welke karpersoorten zijn er?

Er zijn over de hele wereld veel verschillende soorten karpers. De bekendste en meest voorkomende is de schubkarper, ofwel de ‘gewone’ karper. Deze is te herkennen aan goudkleurige schubben over het hele lichaam. Deze karpers worden gemiddeld 60 centimeter lang en kunnen een gewicht hebben van 10 tot 15 kilo. Naast de gewone karper zijn de spiegelkarper en de lederkarper erg populair. De spiegelkarper heeft grote, glimmende schubben, welke op spiegeltjes lijken. De lederkarper heeft slechts een aantal schubben rond de rugvin en is voor de rest schubloos. Ook de graskarper komt veel voor. De graskarper is een herbivoor, wat wil zeggen dat hij alleen plantaardig voedsel eet. Deze soort wordt in Nederland enkel uitgezet, omdat hij alleen kan voortplanten bij hoge watertemperaturen.

karper-vissen-soorten

Wat heb je nodig bij karpervissen

Uiteraard kun je met een gewone hengel en wat aas ook gewoon een karper vangen, maar er zijn een aantal attributen die het karpervissen een stuk makkelijker kunnen maken. Hieronder vind je een lijstje met spullen die eigenlijk niet mogen ontbreken als je professioneel wilt gaan karpervissen.

  • Hengelsteun: Goede ondersteuning van je hengel is tijdens het op karper vissen erg belangrijk. Karpers zijn erg schrik gevoelig en zijn altijd op hun hoede. Wanneer jij je hengel in je hand hebt, voorkom je niet dat er bepaalde bewegingen door het water heen gaan. Met behulp van een hengel houder zorg je ervoor dat je hengel stabiel en stil in het water ligt.
  • Beetmelder: Een beetmelder geeft je een seintje wanneer er aas van de hengel is gepakt of als er activiteit rondom de hengel plaatsvindt. Hierdoor weet jij precies wanneer je in actie moet komen.
  • Lokaas en voerbenodigdheden: Om er tijdens het karper vissen voor te zorgen dat de karpers ook daadwerkelijk toehappen kun je gebruik maken van boilies of ander lokaas. Deze kun je met behulp van verschillende hulpmiddelen vlakbij je hengel krijgen, denk hierbij aan een katapult of spod.
  • Een sterk, groot schepnet: Wanneer je de karper eenmaal aan je hengel hebt, is het erg belangrijk om deze veilig aan de kant te krijgen zodat je hem kunt onthaken en bewonderen. Hiervoor is een stevig, groot schepnet erg belangrijk. Hiermee kun je de karper uit het water vissen wanneer je deze naar de kant hebt gehengeld. Karpers zijn erg sterk en geven niet gauw toe. Het is dan ook erg belangrijk dat je hiervoor een geschikt schepnet hebt.
  • Onthaakmat: Een onthaakmat is echt onmisbaar tijdens het karper vissen. Hier kun je de karper opleggen om hem rustig te onthaken. Doordat je de vis op een mat legt in plaats van op de ruwe grond blijven de schubben goed beschermd en onaangetast. Maak de mat altijd eerst nat voor je de karper er op legt.
  • Onthaak hulpmiddelen: Soms kan de haak erg onhandig door de lip of mondhoek van de karper zitten en kan het onthaken een flinke klus zijn. Hiervoor kunnen een paar goede onthaaktangen erg handig zijn.
karpervissen-tips-materiaal

De juiste hengel kiezen

Naast bovenstaande spullen is het kiezen van de juiste hengel voor het karper vissen erg belangrijk. Een goede, professionele hengel heeft een paar belangrijke eigenschappen. Dit heeft te maken met de lengte van de hengel, maar ook met de sterkte van de hengel en de vislijn. Over het algemeen wordt er gezegd dat langere hengels beter werken, maar dit is geheel afhankelijk van de plek waar je wilt gaan karper vissen. De lengte van de hengel gaat namelijk ook gepaard met de werpafstand. Wanneer je een beperkte werpruimte hebt, dan is het handiger om een wat kleinere hengel aan te schaffen. Naast de lengte is de sterkte van de hengel ook erg belangrijk. Je hebt immers te maken met sterke, zware vissen. Een hengel met een testcurve van middelgrote kracht wordt dan ook aangeraden. Er zijn ook speciale karperhengels voor de echte professionals. Qua vislijn heb je keuze uit verschillende soorten lijnen met ieder hun eigen eigenschappen:

  • Nylon: Zit veel rek in waardoor deze lijn het beste werkt op korte afstanden
  • Gevlochten lijn: Geschikt voor lange afstanden omdat je de aanbeet goed voelt
  • Fluorocarbon: Deze lijn is minder goed zichtbaar onder water, de aanbeet is hierbij goed te voelen en de lijn zakt gemakkelijk in het water
  • Nanofil: Deze lijn is rond en glad, maar is wel rekloos

Aan de hengel moet ook een molen worden bevestigd zodat je de vis binnen kunt draaien. Bij het kopen van een molen is het erg belangrijk dat deze in balans is met je hengel. Controleer dit door de hengel op je vinger te laten balanceren. Het evenwichtspunt dient hierbij bij de molen te liggen. Wanneer dit het geval is, dan zijn je molen en hengel in goede balans.

Het favoriete aas

Om te zorgen dat de karpers sneller toehappen is het gebruik van het juiste aas in je visgebied erg belangrijk. De meeste karpervissers maken gebruik van een katapult of spod om het voer rondom de hengel te krijgen. Er zijn eigenlijk twee aasvormen die het beste werken tijdens het vissen op karper, dit zijn mais en boilies. Mais is de goedkopere vorm van lokaas. Hierbij kun je kiezen uit zoete mais en harde mais. Zoete mais is eenvoudiger in gebruik, omdat je deze niet hoeft voor te bereiden. Harde mais dient eerst geweekt en gekookt te worden zodat deze zachter is. Het nadeel van mais, en met name de zoete vorm, is dat er ook andere vissen op af komen. Boilies zijn dan ook een perfect alternatief. Er zijn veel verschillende geuren en kleuren boilies, waardoor je hierin kunt afwisselen. Vooral fruitige en mais gearomatiseerde boilies, zoals de aardbei boilies en de Scopex boilies, zijn erg effectief binnen het karper vissen.
Naast boilies en mais, worden er ook karperpellets en pop-ups gebruikt bij het vissen op karper. In tegenstelling tot boilies, vallen de pellets langzaam uiteen in het water. Ze laten een goed geurspoor achter voor de karpers. Pop-up boilies zijn kleine lichte boilies en blijven dan ook drijven. Zeker wanneer je gaat karpervissen in water met een zachte bodem is dit aas een echte aanrader. Aas voor het karpervissen, koop je direct online bij Boilie Discounter.

Meer weten over karperaas? Lees dan het artikel “Welk karperaas kun je het beste gebruiken”.

Waar vind je de karper

Als karpervisser wil je natuurlijk weten wat de beste visstekken zijn en waar je de karper kunt vinden. Karpers leven het liefst in stilstaand of langzaam stromend water en hebben een voorkeur voor een zachte bodem. Karpers passen zich snel aan aan hun omgeving. In Nederland kun je dan ook bijna overal op karper vissen. In het begin kan het best lastig zijn om de juiste stekken te vinden. Belangrijk is om unieke stukken op te zoeken en niet zomaar te gaan zitten waar andere mensen ook zitten. De veelbezochte stekken kun je vaak herkennen aan platgetrapte graspaden die van het pad naar het water lopen. Deze plekken kun je beter vermijden en je kunt beter op zoek gaan naar een nieuwe, eigen plek. Karpers zijn van zichzelf erg op hun hoede en onthouden bepaalde plekken en geuren. Als er op een bepaalde plek veel gevist wordt, dan zullen de karpers daar al lang weg zijn. Ga je in vijvers of meren vissen op karper, dan kun je het best op zoek gaan naar waterplanten, zoals lelievelden en rietkragen. Karpers voelen zich veilig tussen deze planten en zullen eerder toehappen. Ook bij overhangende bomen en struiken kun je goed op karper vissen, Hier vindt de karper namelijk zijn natuurlijk voedsel.

De belangrijkste tips op een rij tijdens het karper vissen

  • Zoek goede, unieke stekken
  • Zorg voor goede rig (je kunt deze van tevoren testen in een aquarium)
  • Gebruik goede, scherpe haken tijdens het karper vissen
  • Wissel af met verschillende soorten en smaken aas
  • Ga in de ochtend of in de avond vissen
  • Gebruik het juiste materiaal, van hengel tot onthaakspullen
  • Geduld is een schone zaak tijdens het vissen
  • Wees zo rustig mogelijk aan de waterkant om de vissen niet weg te jagen
  • Houd je hengel stabiel met behulp van een hengelsteun
  • Meet de watertemperatuur, wanneer het water te koud is, zullen de karpers zich verplaatsen naar een andere plek

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen