Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Welk karperaas kun je het beste gebruiken | Boilie Discounter

8 mei 2023

Welk karperaas kun je het beste gebruiken

Voor het vissen op karper, heb je uiteraard het juiste aas nodig. Het meest bekende karperaas is waarschijnlijk de boilie. Met deze kleine deegballetjes met krokante buitenlaag worden uitstekende resultaten behaald. Boilies zijn er in veel verschillende smaken en geuren. Ook in diameter kunnen ze verschillen. Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.

Boilies, het meest bekende karperaas

De meeste karpervissers maken gebruik van boilies om karpers mee te vangen. Dat is niet vreemd, want de beste resultaten worden dan ook geboekt met dit aas voor karper. Boilies zijn kleine ronde deegballetjes met een hard krokant laagje. Dankzij dit harde krokante laagje kun je gerichter vissen op karper. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit karper aas speciaal voor de karpervisserij ontwikkeld is. Een ander voordeel van de boilies is dat deze uren aan je rig kan blijven zitten. Je hoeft niet steeds te controleren of je nog aas aan je rig of hair hebt. Boilies verspreiden hun geur en smaak namelijk geleidelijk aan.

welk-karperaas-gebruiken

Verschillende soorten boilies

Boilies zijn te koop in veel verschillende soorten. Ze verschillen in diameter, maar ook in smaak. Over het algemeen zijn de boilies verkrijgbaar tussen de 10 en 30 mm. Hoe groter de boilie, hoe meer gericht je op karper kunt vissen. Kleine vissen kunnen namelijk minder goed azen aan deze grotere deegballetjes. Daarnaast geldt over het algemeen, hoe groter de boilies, het karperaas, hoe groter de karper die je vangt. Boilies zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken. Zo zijn er zoete fruitsmaken, zoals bananen, kiwi, perzik en aardbei, maar ook visachtige smaken, zoals zalm, krab, schaaldieren en tonijn. Welke smaak je het beste kunt gebruiken als karper aas, hangt af van verschillende factoren. Temperatuur, jaargetijde, het soort water en de visstek zijn hierop van invloed. Door zelf verschillende smaken uit te proberen, kom je vaak tot een favoriet.

Pop up boilies, drijvend karperaas

Pop up boilies zijn kleine boilies die uitstekend inzetbaar zijn op wateren met zachte bodem. Deze kleine boilies blijven drijven en zijn een stuk kleiner dan de gewone boilie. Pop ups zijn te koop in opvallende kleuren en verschillende smaken. Zo valt dit karper aas nog beter op. Door de pop up 5 cm boven de bodem aan je lijn te bevestigen, zal een karper denken dat dit een drijvend voedseldeeltje is en makkelijker happen.

Karper pellets

Naast boilies, wordt er ook veel gebruik gemaakt van pellets om karper te vangen. De pellets worden veelal gebruikt om te voeren. Ze zijn namelijk klein en erg attractief. Toch kun je dit karperaas ook gebruiken aan de rig. Hiervoor zijn er pellets met gat verkrijgbaar. Karper pellets zijn korte staafjes samengeperst vismeel. De meest bekende karper pellets zijn Halibut pellets. Deze worden gemaakt uit heilbot voer, speciale visolie en vismeel. De pellets hebben een olieachtig laagje en een sterke geur wat onder water een enorme aantrekkingskracht heeft op de karpers. Dit karperaas is vrij hard, maar lossen wel vrij snel op in het water. De oplostijd verschilt echter per pelletsoort en het is dan ook aan te raden om eerst de pellets thuis even te testen. Doordat ze wat zachter zijn, zijn pellets ook voor ander vissen erg aantrekkelijk. Het gericht vissen op karper wordt dan wel wat lastiger. Pellets zijn met name een geschikt karperaas in de zomer. Ze hebben een hoog oliegehalte en bevatten veel eiwitten, waardoor de karper blijft eten.

Partikels voor karpers

Een ander aas voor karper dat je prima kunt gebruiken, zijn partikels. Partikels is een verzamelnaam voor alle kleien natuurlijke aasoorten, zoals tijgernoten, hennep en mais, kikkererwten verstaan. Dit aas is een stuk goedkoper en ook prima te gebruiken als karperaas. Het enige nadeel van dit karper aas, is dat je met partikels ook kleiner witvis naar je hengel lokt. Je kunt dus minder gericht vissen op karper. Door aan de partikels een flavour toe te voegen, werkt dit aas nog beter.

Tijgernoten als karperaas

Tijgernoten hebben van nature een heerlijk aroma en hebben net als boilies een krokante buitenlaag. Deze harde buitenkant maakt tijgernoten juist zo geschikt als aas voor karper. Waar andere vissoorten moeite hebben met de harde buitenkant, bijt de karper er zo doorheen. Tijgernoten kun je kant-en-klaar kopen, maar zijn ook in een gedroogde variant verkrijgbaar. In dat geval dien je ze zelf nog op de juiste manier te bereiden. Vooral in de periode tussen mei en oktober is de tijgernoot een geliefd karperaas. Karpers worden met name in deze periode door de noot gelokt en in de winter kunnen de karpers de tijgernoten moeilijker verteren.

het-beste-karperaas

Hennep gebruiken als karperaas

Ook hennep kan gebruikt worden als karperaas. De hennepzaden dienen goed bereid te worden voordat je ze bij het karpervissen gaat gebruiken. Na een juiste bereiding komen er dan ook veel geur- en smaakstoffen vrij. Deze hebben een goede aantrekkingskracht op diverse vissoorten. Je hebt dan ook kans dat er naast karper ook veel andere vissen je visstek bezoeken. Wil je echt gericht vissen op karper, dan kun je de hennep bijvoorbeeld mengen met tijgernoten . Deze combinatie werkt uitstekend als aas voor de karper,

Mais

Ben je op zoek naar wat variatie in je aas bij het karpervissen, dan is mais een uitstekende optie. Met name zoete mais doet het goed. De zoete geur in combinatie met de opvallende gele kleur, zorgt ervoor dat de karper naar je hengel gelokt wordt. Je kunt vissen met mais uit blik, maar ook harde mais kan na bereiding gebruikt worden als aas voor de karper. Mais uit blik leent zich prima voor gebruik aan de haak. Wil je het mais op de hair gebruiken of grote hoeveelheden mais voeren, dan kun je het beste harde mais gebruiken. Deze dien je eerst te weken en koen, omdat het anders schadelijk kan zijn voor de karper.

mais-als-karperaas

Welk aas voor karper kun je het beste gebruiken

Welk aas je het beste kunt gebruiken voor het vissen op karper, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kun je bijvoorbeeld het hele jaar door gebruik maken van boilies, maar is de ene boilie meer geschikt voor de winter en de ander juist meer voor de zomerperiode. Hetzelfde geldt voor de andere soorten karperaas. Het ene aas leent zich beter voor warme dagen, terwijl het andere juist beter te gebruiken is in koude periodes. Naast het jaargetijde, speelt het soort water ook mee bij de keuze voor karperaas. Ga je vissen op water met een zachte bodem, dan zou je bijvoorbeeld juist goed gebruik kunnen maken van pop up boilies. Deze kleine harde deegballetjes blijven drijven en vallen dus beter op.

Combineren met aas

Doordat je met boilies het hele jaar door kunt vissen, wordt dit karper aas vaak gekozen. Uiteraard zou je kunnen afwisselen in smaak en kleur of combineer de boilies met ander karper aas. Zo krijg je hele aantrekkelijke combinaties, die de karper ook visueel prikkelen. Voor je het weet heb je beet! Boilies kopen doe je eenvoudig online in onze webshop, maar daarnaast kun je hier ook terecht voor pellets of pop ups. En wil je jouw partikels voorzien van een aantrekkelijke flavor, dan vind je die hier ook.
Succes met de vangst!

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen