Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Welke boilies gebruik ik in welk jaargetijde?

8 mei 2023

Welke boilies voor welk jaargetijde

Veel ervaren karper vissers maken gebruik van boilies. Zij geven de voorkeur aan dit aas, omdat je er goed gericht mee kunt vissen op de karper. De harde krokante buitenlaag van deze kleine deegballetjes maakt het namelijk voor kleinere witvissen onmogelijk om van te snoepen. Boilies zijn er in veel verschillende smaken en geuren. Als ervaren visser heb je waarschijnlijk zo je voorkeuren. Wat die voorkeuren zijn, heeft vaak te maken met verschillende omstandigheden. Is het water een drukbeviste vijver of wordt er weinig gevist? Wat zijn de weersomstandigheden? En ook het jaargetijde speelt een grote rol. Maar welke boilies zou je het beste kunnen gebruiken in welke tijd van het jaar? Je leest er meer over in dit artikel.

karper-vissen-jaargetijden

Meer over de verschillende boilies

Boilies zijn kleine ronde balletjes die gekookt worden om een harde buitenlaag te creëren. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, waar de naam dan ook vandaan komt. Karpers zijn één van de weinige vissoorten die deze harde balletjes de baas zijn. Ze bijten de boilies met hun keeltanden kapot. Ander klein witvis, zoals de brasem of voorn is hiertoe niet in staat en daarom is dit aas dan ook zo geschikt om gericht op karper te vissen. Boilies zijn te koop in veel verschillende samenstellingen. Zo worden ze gemaakt van vismeel, maismeel, tijgernootmeel, of bijvoorbeeld kipmeel. Elke meelsoort heeft zo zijn voor- en nadelen voor de verschillende jaargetijden. Het ene meel is minder licht verteerbaar dan het andere, wat weer consequenties heeft voor de tijd van het jaar. Het is dan ook niet zo verkeerd om je te verdiepen in welke boilie het meest geschikt is voor welk jaargetijde.

Welke boilies in het voorjaar

In het voorjaar komen de karpers uit hun winterslaap. De dagen worden warmer en het watertemperatuur loopt weer wat op. In deze periode komen de karpers dan ook weer wat tot leven. De meest geschikte boilies in het voorjaar zijn ook de licht verteerbare boilies met een laag eiwitgehalte. Het lichaam van de karpers is nog erg koud, waardoor de vertering minimaal is. Ze hebben in het voorjaar dan ook niet veel aas nodig. Ook is het verstandig om boilies te gebruiken in het voorjaar met een hoge attractiewaarde. Deze zullen opgemerkt worden en boilies die hun flavour langzaam verspreiden zullen de karper meer prikkelen. Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of deAardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies. De oliën van deze boilies zorgen ervoor dat de karpers in dit jaargetijde wat meer gemotiveerd worden om op zoek te gaan naar voedsel.

Welke boilies in de zomer

Wanneer de watertemperatuur oploopt, gaat ook de voedselvertering van de karpers omhoog. Je kunt ze dan in het begin van de zomer wat meer voer geven, omdat de voedselbehoefte toeneemt. Natuurlijk voedsel is in het begin van de zomer nog niet volop aanwezig, de karpers zullen dan ook maar wat graag boilies aanpakken. Vrijwel elke boilie doet het dan ook goed aan het begin van de zomer. Wanneer de watertemperatuur omhoog gaat, komen de vismeel boilies meer en meer in trek. Eiwitrijke boilies hebben dan ook de voorkeur in de zomer. Later in de zomer, wanneer de watertemperatuur tot boven de 20 graden stijgt, groeit het aanwezige natuurlijke voedsel en zijn boilies niet meer zo hard nodig. Boilies die het later in de zomer goed doen, zijn de zoete varianten. Deze koolhydraatrijke boilies vallen op tussen het natuurlijk voedsel van de karper. Geschikte boilies voor de zomer zijn bijvoorbeeld de Tijgernoot Anijs boilies, vanwege de sterke geur, maar ook de fruitige Kiwi Bosbes boilies en de opvallende smaakvolle Creamy Chocolat boilies vallen in de zomer goed in de smaak bij de karpers.

boilies-voor-de-zomer

Welke boilies in de herfst

Vissen met boilies in de herfst kan prima. De herfst is dan waarschijnlijk ook de meest ideale tijd van het jaar om op karper te vissen. De warme zomermaanden zijn voorbij en de karper gaat nu een reserve aanleggen voor de winter. Boilies met vismeel zijn in deze periode dan ook zeer geschikt om te gebruiken. Dit type boilies voorziet de karpers het best in hun behoeftes deze tijd van het jaar. Het kan ook verstandig zijn een voerstek aan te leggen en de karpers voor te voeren met bijvoorbeeld voerboilies. De vissen merken deze stek op en aangezien zij deze periode veel willen eten om een reserve voor de wintera aan te leggen, zullen sneller terugkomen naar deze plek. Door hier vervolgens je hengel uit te gooien heb je meer kans op beet. Wanneer je in de herfst gaat vissen met boilies, raden we de Super Krill boilies en de Salmon boilies aan. Deze visachtige boilies staan dicht bij de karper vanwege hun ingrediënten, wat de aantrekkingskracht enorm vergroot.

boilies-voor-de-herfst

Welke boilies in de winter

Ook in de winter kunnen verschillende boilies gebruikt worden voor het vissen op karper. Hoewel de karpers in deze periode een stuk minder azen en minder voer nodig hebben, is het niet uitgesloten dat jij een karper aan de haak slaat in dit jaargetijde. Hiervoor heb je wel opvallende boilies nodig, die makkelijk door de karper opgemerkt zullen worden. Naast een hoog attractief gehalte, zijn de boilies voor de winter ook licht verteerbaar. Karpervissen in de winter kun je bijvoorbeeld doen met Birdfood Scopex boilies of Tutti Frutti Chicken boilies.

Het hele jaar door vissen met boilies

Voor elk jaargetijde zijn er dus wel boilies te koop. Met dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag welke boilies het meest geschikt zijn voor welk jaargetijde, maar uiteindelijk zal het toch een kwestie van blijven uitproberen zijn. Voor de beste vangst in de verschillende jaargetijden, spelen er naast de soort boilie uiteraard meerdere factoren mee. Denk aan de weersomstandigheden, het soort water (vijver of rivier) en de visstek (drukbevist of juist niet). Neem de tips uit dit artikel mee en ontdek zelf welke boilies jij het beste kunt gebruiken in het voorjaar, de zomer, de herfst of de winter. Succes met de vangst!

welke-boilies-welk-jaargetijde

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen